Tegoroczna, już XIII edycja Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie rozpocznie się w poniedziałek 6 września i potrwa do 12 września. Festiwal, każdego roku przedstawia dziedzictwo innego kraju czy też części świata, tym razem prezentować będzie Polskę i Lubelszczyznę. Tegoroczny EFS poprzedzi tzw. Przedsmak, czyli pokazy kulinarne połączone z degustacją potraw, które odbędą się w weekend 4-5 września 2021 r., w Muzeum Wsi Lubelskiej.
Zacznijmy od „Przedsmaku”. Pokazy w lubelskim skansenie poprowadzi Piotr Huszcz laureat wielu kulinarnych konkursów, jak również finalista Kulinarnego Pucharu Polski, członek Stowarzyszenia Lubelskich Kucharzy i Slow Food Polska, trener i instruktor praktycznej nauki zawodu. Mistrz kuchni pierwszego dnia zaprezentuje pieczeń wieprzową z sosem kurkowym, pieczonymi ziemniakami i kiszonym ogórkiem oraz zupę cebulowa z Goraja (sobota, godz. 12:00, chałupa z Chrząchowa). W niedzielę w menu znajdą się: gęś z jabłkami, malinami podawane z pęczakiem w sosie pieczeniowym oraz kaczka w tymianku z gruszkami i ziołowymi ziemniakami (niedziela, godz. 12:00, czworak z Brusa Starego).
Od poniedziałku 6 września zacznie się zasadnicza część Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie. Będą koncerty, warsztaty, pokazy kucharskie i jarmarki w samym sercu Lublina – na Starym Mieście.
Jeśli chodzi o część artystyczną festiwalu to gwiazdą będzie Dominika Zamara, polska diva operowa mieszkająca na stałe we Włoszech. Zaśpiewa w piątek, 10 września o godz. 20.00 w Archikatedrze Lubelskiej, na koncercie dedykowanym pamięci kardynała Stefana Wyszyńskiego. Tego samego dnia, o godz. 19.00 w bazylice Dominikanów na Złotej odbędzie się koncert „Medieval Sepharad” Kai Mianowanej i Gerarda Ederya. W sobotę 11 września o godz. 20.30 w kościele ewangelickim wystąpi Myra Horal, wokalistka zespołu Tryptyk. Natomiast w niedzielę 12 września o godz. 20.00 w Archikatedrze Św. Jana Chrzciciela i św. Jana Ewangelisty zaśpiewa Luigi Pagano.
Już w poniedziałek odbędzie się wernisaż malarstwa Barbary Bartnik pt. „Mikrokosmos”, w czwartek wystawa malarstwa Daniele Donde z Cremony oraz wieczór autorski Hanny Lewandowskiej i spotkanie z Piotrem Selimem.
Będą również liczne warsztaty – od szkoły gotowania „Jemy Zdrowo”, warsztaty zielarskie „Eliksir Życia”, po warsztaty fotograficzne „Leica Open Day”. Do tego liczne pokazy kulinarne i prezentacje. Zobaczymy dwie Sceny Smaku, z pokazami kulinarnymi, a w konkursie Good Chef zmierzy się dziewięciu szefów z Lublina, regionu i kraju. Do późnych godzin wieczornych będzie można odwiedzić Jarmark Inspiracji wokół Trybunału, Jarmark Tradycji na ul. Szambelańskiej oraz tegoroczną nowość – Targ Romantyczny ze smakołykami od lokalnych producentów i strefą relaksu. Na placu Rybnym pojawią się produkty regionalne – sery, chleby i cydry. Od 10 do 12 września w podwórku przy ul. Złotej 2 odbędzie się „Lubelski Kraft”, czyli podwórkowy festiwal piwa, któremu towarzyszyć będzie muzyka.
Szczegółowy program Europejskiego Festiwalu Smaku na: https://europejskifestiwalsmaku.pl/program/
Łęczna 4 września 2021
Aktualności z Łęcznej i regionu; informacje ważne i ciekawe z Łęcznej i okolic; biznes, sport i kultura w Łęcznej, Lubartowie, Lublinie, Świdniku i Włodawie.