Hala widowiskowo-sportowa w Ludwinie zgromadziła uczestników XIX Ludwińskiego Święta Smaków Tłusty Czwartek. Tego dnia obiekt wypełnił się gośćmi, artystami i tym co było najważniejsze w tym dniu – pysznym jedzeniem.
Jak zwykle odbył się konkurs kulinarny. W trakcie uroczystości nagrodzeni zostali autorzy najlepszych potraw, nalewek czy wypieków. W kategorii „Potrawy regionalne pochodzenia zwierzęcego, roślinnego i mieszanego” zwyciężył Jan Bagnosz za kiełbasę Bagnoszówkę. W kategorii „Napoje, nalewki i przetwory wygrała nalewka z aronii „Aroniówka” Anny Jabłońskiej. W kategorii „Restauracje” bezkonkurencyjne było Koło Gospodyń Wiejskich Grądy ze swoją „Zupą serowo-cebulową z pulpecikami”. Wśród „Potraw tradycyjnych w nowoczesnym wydaniu – kategoria dla dzieci i młodzieży” jury najbardziej posmakował „3 bit” Leny Jedut. W kategorii „Ryby i potrawy rybne” największe uznanie komisji wzbudziła „Ryba na słodko z ananasem” w wykonaniu Koła Gospodyń Wiejskich w Kaniwoli. Wśród „pierogów, ciast, chlebów i innych wypieków” pierwsze miejsce zdobył „Chleb cebulowy” Wiesławy Niziołek. Za najciekawszą „Potrawę dietetyczną” komisja uznała „Różę z cukinii” Agnieszki Grabowskiej.
Oprócz rozstrzygnięcia konkursu kulinarnego zostały wręczone dyplomy od Przeglądu Piekarsko-cukierniczego dla osób zaangażowanych w utrzymanie tradycyjnych smaków z Ludwina.
Tradycyjnie świętu smaków towarzyszyło wiele atrakcji. W programie były przede wszystkim popisy utalentowanych mieszkańców gminy. Można więc było zobaczyć występy grup tanecznych oraz usłyszeć naprawdę niezłe wykonania wokalne.
Dodatkowo, na scenie pojawiła się trzykrotna mistrzyni Ukrainy w tańcu brzucha, która zaprezentowała swoje umiejętności. Nieprzeciętny taniec Ukrainki i jej kolorowe, fantazyjne stroje zachwyciły wszystkich obecnych.
Na sam koniec sceną zawładnął Karol Zawrotniak z Zespołem Defis, porywając publiczność do tańca i wspólnej zabawy.
Warto dodać, że ludwińskie święto smaków poprzedzają trzydniowe warsztaty kulinarne, przyciągające wielu chętnych. Ich efekt widać potem na stołach, kiedy swoje zdolności przedstawiają nasi mistrzowie smaku. W warsztatach brały udział osoby z naszej okolicy, młodsi i starsi miłośnicy gotowania. Przyrządzone potrawy były prezentowane i degustowane podczas imprezy. Na suto zastawionym stole, jak to w tłusty czwartek, nie zabrakło tradycyjnych pączków, faworków i innych smakołyków.
Łęczna 27 lutego 2020
Aktualności z Łęcznej i regionu; informacje ważne i ciekawe z Łęcznej i okolic; biznes, sport i kultura w Łęcznej, Lubartowie, Lublinie, Świdniku i Włodawie.