Już w najbliższą niedzielę, 13 października, rowerzyści z Łęcznej i okolic mogą wziąść udział w rajdzie zamykającym tegoroczny…
Czytaj całośćKrólowa jest tylko jedna:) Domowa szarlotka pachnąca cynamonem, króluje u nas co najmniej raz w tygodniu.
Przepis (lekko zmodyfikowany) pochodzi z książki KUCHNIA POLSKA Przepisy dawne i nowe, Warszawa 1997 r.
SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE DO SZARLOTKI
- 350 dag mąki
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 20 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- szczypta proszku do pieczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Formujemy w kulkę i wkładamy na pół godziny do lodówki, w celu schłodzenia.
W tym czasie przygotowujemy jabłka. Około 1 kilograma kwaskowatych jabłek ścieramy na grubych oczkach, szatkujemy lub siekamy nożem, dodajemy cukier waniliowy i 2-3 łyżki cukru zwykłego (ja dosypuję również trochę cynamonu).
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Tortownicę (25-26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Następnie dzielimy ciasto na dwie części. 2/3 rozwałkowujemy i wkładamy na spód tortownicy, wywijamy rant. Nakłuwamy ciasto widelecm i wykładamy przygotowane wcześniej jabłka. Reszę ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy nim jabłka. Brzegi zlepiamy, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 40-45 minut.
Szarlotka idealna do serwowania na ciepło z bitą śmietaną, wanilią, aromatyczną miętą lub lodami. :)
- www.evaslovlife.pl
Idealne, chrupiące i ZDROWE PULPECIKI z piekarnika, to prosty przepis na szybki i smaczny obiad, który moje dzieciaki zajadają z zachwytem.
SKŁADNIKI NA PULPECIKI
- około 25 dkg mięsa z indyka (zmielonego)
- około 25 dkg mięsa wołowego (zmielonego)
- jajko
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięte lub bardzo drobno pokrojone)
- po pół łyżeczki każdej przyprawy (pietruszka, bazylia, czerowna papryka)
- sól, pieprz według uznania
- parmezan (do starcia)
- bułka tarta lub płatki owsiane (około 1/4 szklanki)
Połączyć mięsa oraz pozostałe składniki w misce i dokładnie wyrobić na gładką masę. Uformować w dłoniach niewielkie kulki i delikatnie obtoczyć w bułce tartej. Klopsiki przełożyć do blachy do wypieku muffinek. Gotowe :)
Piec w temperaturze 200-220 stopni Celsjusza przez około 20 minut. Po upieczeniu podawać z ulubionym sosem, makaronem lub ryżem.
MOJE RADY
Klopsiki można posypać parmezanem (tym razem posypałam ziołami, które mi się niestety troszkę przypiekły). Bułkę tartą polecam zastąpić drobnymi płatkami owsianymi.
- www.evaslowlife.pl
Z ogromną radością pokazuję przepis na jedno z moich najbardziej ulubionych - polskich dań. Radość jest tym większa, że całymi latami broniłam się przed robieniem gołąbków. Przepis jest nieskomplikowany, nie lubię komplikować sobie życia.
Danie trochę pracochłonne, ale wierzcie mi, jego niepowtarzalny smak, wynagradza włożony trud. Za każdym razem, kiedy przygotowuję gołąbki, mam poczucie dobrze spędzonego czasu w kuchni.
SKŁADNIKI NA GOŁĄBKI Z RYŻEM I MIĘSEM (około 30 sztuk średniej wielkości)
- 2 główki kapusty włoskiej (lub luźnej białej)
- 3 szklanki ryżu
- około 1 kg mięsa mielonego
- sól
- pieprz czarny
- majeranek
- mielone chilli (jeśli ktoś lubi)
- liść laurowy
- ewentualnie bulion (kostka rosołowa)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Na początku przygotowujemy kapustę. Zewnętrzne liście usuwamy, ale nie wyrzucamy, mogą się nam później przydać. Wycinany głąb. Do dużego gara lejemy wodę i wkładamy całą kapustę (wyciętym głębem do spodu). Kiedy liście zaczną mięknąć, powoli zdejmujemy jeden po drugim i układamy na dużym talerzu. W mniejsze liście też możemy śmiało zawijać farsz. Środkowe nerwy, zwłasza dużych liści kapusty ścinamy na płasko nożem (uważając żeby nie uszkodzić liści).
W międzyczasie gotujemy ryż, powienien być lekko twardawy, następnie go odcedzamy. Gorący ryż mieszamy z surowym mięsem i przyprawiamy według uznania (sól, pieprz, majeranek oregano, papryka, chilli). Tak naprawdę, jakich przypraw użyjemy do farszu, taki charatekter będzie miało to danie. Osobiście lubię połączenie smaku łagodnych gołąbków, z dość ostrym sosem pomidorowym.
Porcje nadzienia (około 2 łyżki, w zależności od wielkości liścia) kładziemy na liściu kapusty, boki zawijamy do środka i zwijamy ciasno w rulonik. Na dnie dużego garnka kładziemy niewykorzystane liście kapusty, a następnie w kilku warstwach układamy nasze gołąbki (złożeniem do dołu). Zalewamy wszysko osoloną wodą (bulionem - wersja dla bogatszych), wrzucamy liść laurowy. Dusimy pod przykryciem około 1 godziny.
Po takim czasie nasze gołąbki są już właściwie gotowe.
Ja, żeby wydobyć jeszcze bardziej ich smak, dodatkowo zapiekam je około 30 minut w piekarniku. Nagrzewam piekarnik do 180 stopni. Blachę, która jest w wyposażeniu piekarnika smaruję oliwą, następnie układam liście kapusty i bardzo ostrożnie przekładam gołąbki. W trakcie pieczenia, jeden raz polewam gołąbki wywarem, w którym się dusiły (żeby kapusta z wierzchu nie wyschła). Czas pieczenia skracam lub wydłużam, w zależności od tego, jak moje gołąbki się rumienią.
GOŁĄBKI Z RYŻEM I MIĘSEM NAJLEPIEJ SMAKUJĄ POLANE SOSEM POMIDOROWYM.
Najlepszą reklamą dla tychże gołąbków niech będzie informacja, że moje, wręcz chude dziecko, które niczego nie lubi jeść, potrafi zjeść ich 5.
- www.evaslovlife.pl
Mega szybkie danie do przyrządzenia w 15 minut, którego przygotowanie nie wymaga żadnych umiejętnści kulinarnych. Idealne danie dla dzieci, które nie lubią warzyw.
Potrawę można jeść na ciepło i zimno. Sprawdzone przeze mnie wielokrotnie o każdej porze roku:) Brokuły mogą być mrożone bądź świeże. Jedyna trudność polega na ugotowaniu makaronu:)
Potrzebujesz
- makaron (średniej wielkości rurki, świderki, muszelki - 400 g lub 500 g)
- tuńczyk w sosie własnym lub oleju (duża puszka)
- brokuły (mrożony 450 g lub świeży ok 500 g)
Ugotuj makaron według instrukcji podanej na opakowaniu (lub własnych upodobań). W tym samym czasie ugotuj brokuły (czas gotowania około 6-7 minut). Makaron i brokuły wymieszaj z tuńczykiem i dopraw jak lubisz (u nas to sól i pieprz).
SMACZNEGO:)
MOJE RADY
Polecam kupować tuńczyka lepszej jakości, danie będzie smaczniejsze!
Moje dzieci nie lubią warzyw, więc ugotowane brokuły zgniatam na bardzo drobno widelcem i dokładnie mieszam ze sobą wszystkie składniki.
- www.evaslovlife.pl