Już w najbliższą niedzielę, 13 października, rowerzyści z Łęcznej i okolic mogą wziąść udział w rajdzie zamykającym tegoroczny…
Czytaj całośćZdrowe i pyszne pieczone klopsiki z dodatkiem mięsa wołowego
Idealne, chrupiące i ZDROWE PULPECIKI z piekarnika, to prosty przepis na szybki i smaczny obiad, który moje dzieciaki zajadają z zachwytem.
SKŁADNIKI NA PULPECIKI
- około 25 dkg mięsa z indyka (zmielonego)
- około 25 dkg mięsa wołowego (zmielonego)
- jajko
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięte lub bardzo drobno pokrojone)
- po pół łyżeczki każdej przyprawy (pietruszka, bazylia, czerowna papryka)
- sól, pieprz według uznania
- parmezan (do starcia)
- bułka tarta lub płatki owsiane (około 1/4 szklanki)
Połączyć mięsa oraz pozostałe składniki w misce i dokładnie wyrobić na gładką masę. Uformować w dłoniach niewielkie kulki i delikatnie obtoczyć w bułce tartej. Klopsiki przełożyć do blachy do wypieku muffinek. Gotowe :)
Piec w temperaturze 200-220 stopni Celsjusza przez około 20 minut. Po upieczeniu podawać z ulubionym sosem, makaronem lub ryżem.
MOJE RADY
Klopsiki można posypać parmezanem (tym razem posypałam ziołami, które mi się niestety troszkę przypiekły). Bułkę tartą polecam zastąpić drobnymi płatkami owsianymi.
- www.evaslowlife.pl