Już w najbliższą niedzielę, 13 października, rowerzyści z Łęcznej i okolic mogą wziąść udział w rajdzie zamykającym tegoroczny…
Czytaj całośćProsta domowa szarlotka - jak u mojej babci :)
Królowa jest tylko jedna:) Domowa szarlotka pachnąca cynamonem, króluje u nas co najmniej raz w tygodniu.
Przepis (lekko zmodyfikowany) pochodzi z książki KUCHNIA POLSKA Przepisy dawne i nowe, Warszawa 1997 r.
SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE DO SZARLOTKI
- 350 dag mąki
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 20 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- szczypta proszku do pieczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Formujemy w kulkę i wkładamy na pół godziny do lodówki, w celu schłodzenia.
W tym czasie przygotowujemy jabłka. Około 1 kilograma kwaskowatych jabłek ścieramy na grubych oczkach, szatkujemy lub siekamy nożem, dodajemy cukier waniliowy i 2-3 łyżki cukru zwykłego (ja dosypuję również trochę cynamonu).
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Tortownicę (25-26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Następnie dzielimy ciasto na dwie części. 2/3 rozwałkowujemy i wkładamy na spód tortownicy, wywijamy rant. Nakłuwamy ciasto widelecm i wykładamy przygotowane wcześniej jabłka. Reszę ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy nim jabłka. Brzegi zlepiamy, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 40-45 minut.
Szarlotka idealna do serwowania na ciepło z bitą śmietaną, wanilią, aromatyczną miętą lub lodami. :)
- www.evaslovlife.pl